Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η Δύναμη των Μουσείων», θεματική που στόχο έχει να αναδείξει τις δυνατότητες που έχουν τα μουσεία ως ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα τρία επίκαιρα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται ο φετινός εορτασμός είναι: η Βιωσιμότητα, η Καινοτομία - Νέες τεχνολογίες - Προσβασιμότητα και η Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

 

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα επιλέγει να επικεντρωθεί στο ζήτημα της Βιωσιμότητας, με κύριο θεματικό άξονα των δράσεών του το Περιβάλλον. Επιχειρεί, έτσι, να συμβάλει με τα μέσα που διαθέτει στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης. Συνδυάζοντας παραδοσιακούς και καινοτόμους τρόπους συνδιαλλαγής με το κοινό, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα παρουσιάζει τρεις δράσεις που θα υλοποιηθούν την εβδομάδα 16-22 Μαΐου 2022, στους χώρους του αλλά και διαδικτυακά. Οι δράσεις είναι οι εξής:
 

1. «Η ιστορία της ενέργειας μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου»

Θεματική ξενάγηση στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα | Δράση για το ευρύ κοινό

 

Επιβιβαστείτε στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα και ελάτε να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στην ιστορία της ενέργειας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, με οδηγό τα εκθέματά του. Με τι φως διάβαζαν τα βράδια στις αρχές του 20ού αιώνα; Πότε αναδείχθηκε το πετρέλαιο ως η κύρια πηγή ενέργειας; Πώς φτάσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα το Σάββατο 21/5 και την Κυριακή 22/5, μεταξύ 18:00-19:00.

Δηλώστε συμμετοχή μέσω της σχετικής αίτησης για τις θεματικές ξεναγήσεις που θα βρείτε ΕΔΩ ή στο [email protected], δηλώνοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, καθώς και την ημέρα και ώρα που σας ενδιαφέρει. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


2. «Μουσικολάτρης της φύσης»

Παιδικό εργαστήριο | Δράση για παιδιά 5-10 ετών

 

Τι ήχους κάνει η θάλασσα; Ο αέρας; Τα φύλλα των δέντρων; Η βροχή; Πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι ήχοι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον; Με τη χρήση απλών ανακυκλώσιμων υλικών φτιάχνουμε μουσικά όργανα για να μιμηθούμε ήχους της φύσης! Γίνε μουσικολάτρης της φύσης μέσα από διασκεδαστικές μελωδίες.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21/5 και την Κυριακή 22/5 μεταξύ 11:00-12:00. Δηλώστε συμμετοχή δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο [email protected].

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


3. «Η θάλασσα του Αργοσαρωνικού»

#FactOfTheDay stories | Διαδικτυακή δράση για το ευρύ κοινό

 

Γνωρίστε το θαλάσσιο περιβάλλον του Αργοσαρωνικού μέσα από σύντομες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα "ανεβαίνουν" καθημερινά στον λογαριασμό Instagram του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση την εβδομάδα 16 έως 22 Μαΐου 2022. Γιατί ονομάζεται Αργοσαρωνικός; Ποια είδη ζουν στις θάλασσές του; Ελάτε να μάθουμε μαζί τα μυστικά της θάλασσας όπου ταξίδευε το Νεράιδα.